Tillbaka till huvudmeny

4 anledningar till att skaffa en mentor

Plugget är i full gång men tankarna om vad du ska göra efter studietiden börjar ta fart. Med en mentor får du en stor konkurrensfördel på arbetsmarknaden och den där extra boosten i karriären.

Mentor

En forskningsstudie som genomförde en metaanalys av 43 studier som jämförde karriär resultat mellan individer med mentor och de utan visade att mentorskap hade flera positiva effekter i karriären. De med mentor hade högre lön, kände sig mer nöjda och engagerade i sin karriär samt hade högre tilltro till att det skulle gå bra för dem i jobbsammanhang jämfört med de som körde solo. Hur kommer det sig? Vad är det med mentorskapet som genererar dessa positiva effekter i arbetslivet? 

En form av nätverkande

Genom din mentor har du tillgång till hens professionella nätverk. Ser din mentor potential i dig kan hen spela en viktig roll genom att introducera dig till rätt personer i din bransch.

Inte bara sakkunskap

Utöver att få stöd i ditt praktiska arbete får du även ovärderlig inblick i de frågor som traditionell utbildningen inte täcker. Här tar mentorn rollen som din helt egna coach och ger dig värdefull input om arbetslivets alla oskrivna regler.

Du blir självgående snabbare

Att befinna sig i den proximala utvecklingszonen innebär att du genom hjälp av en mer senior individ klarar svårare uppgifter än vad du hade klarat om du tacklat uppgiften på egen hand. Genom att träffa din mentor bolla tankar och uppgifter ökar dina chanser till en exponentiell utvecklingskurva. På så sätt maximera du din prestation vilket kan påverka både ditt självförtroende och göra dig mer autonom.

Lär av din mentors misstag

Din mentor har själv säkert gått på flera minor under sin karriär och kan hjälpa dig att undvika att göra samma typ av misstag. Genom att prata om vilka utmaningar och vägval du står inför får du råd om hur du tacklar svåra situationer och hur du ska prioritera i dessa.

Vi på Visma vet att mentorskap är en vital faktor för en brant utvecklingskurva. Därför erbjuder vi för andra året i rad Visma TechMent, ett mentorskapsprogram som riktar sig till dig som studerar på högskola eller universitet. Syftet med TechMent är att ge det stöd och inspirera, samt finnas där som bollplank inför ditt kommande karriärval.

Är du nyfiken på Visma och tror att Visma TechMent är något för dig? Skicka in din ansökan här eller klicka in här och läs mer om programmet.

/Skrivet av Catherine Chamera

Källa: [1] Allen et al., 2004 

Mest populära

  • Strax dax för semesterårsskifte

    I alla fall, för företag och organisationer med semesterår (1 april – 31 mars) är det strax dax, att göra ett semesterårsavslut. Det görs efter aprillönen, så att eventuella avvikelser och uttagna semesterdagar i mars, finns registrerade i lönesystemet.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.