Tillbaka till huvudmeny

3 tips för en mer lönsam åkeriverksamhet

Chaufförsbrist och låga vinstmarginaler gör det viktigare än någonsin att fokusera på rätt saker för att öka lönsamheten. Martin delar sina tre bästa tips.

3 tips för en mer lönsam åkeriverksamhet

Statistikmyndigheten (SCB) mäter årligen kostnadsutvecklingen vid lastbilstransporter. SCB:s mätningar som jag tycker är viktigast för ett åkeri att kolla närmare på är förarkostnad och dieselkostnad. Senaste mätningen från januari 2018, som bland annat publicerats hos Sveriges Åkeriföretag, visar att förarkostnader står för ca 35-60 procent av den totala kostnaden, beroende på vilken typ av transporter man utför. Dieselkostnader står för ca 10-35 procent.

Medarbetarna är alltså den i särklass största investeringen för alla transportföretag, det gäller oavsett om man har långväga- eller lokal distribution. Lägg därtill att vinstmarginalen för svenska transportföretag ligger på mellan två till fem procent**, vilket påvisar att vi rör oss i en lågmarginalbransch.

Vidare råder det chaufförsbrist i Sverige. Under de senaste åren har jag rest land och rike runt och har träffat hundratals åkerier som nästan alla säger samma sak, nämligen att det är svårt att attrahera, rekrytera och behålla duktiga chaufförer. Transportföretagen skriver att hela 50 000 yrkeschaufförer kommer behöva utbildas under de kommande tio åren.

Så vad kan du som åkare göra för att locka till dig de bästa talangerna, behålla de duktiga chaufförerna du redan har och samtidigt vara kostnadseffektiv?

Mina tre tips till en mer lönsam åkeriverksamhet är:

  • Lägg minst lika mycket resurser på att mäta och analysera tidsförbrukning som du gör på bränsleförbrukning. Ge dina trafikplanerare möjlighet att planera och fatta beslut utifrån rätt underlag. Ni ska jobba med rätt uppdrag och ha rätt chaufför och fordon på plats.
  • Digitalisera verksamheten inom alla områden. Använd de verktyg som finns på marknaden och se till att systemen kommunicerar med varandra. Det förenklar vardagen för chaufförerna, effektiviserar administrationen och gör ditt åkeri till en modern och attraktiv arbetsgivare.
  • Ha ordning och reda. Det bäddar för en positiv stämning på arbetsplatsen och en god nattsömn för dig som ansvarig.

 

Vår lösning kan hjälpa ditt åkeri att bli en mer lönsam samt attraktiv verksamhet och arbetsplats. Jag visar och berättar gärna!

Boka demo

 

**Vinstprocent (procent) efter näringsgren SNI 2007, storleksklass, kvartil och år 2018 http://www.statistikdatabasen.scb.se/