Tillbaka till huvudmeny

10 tips för en miljövänligare vardag

Vår Affärsbarometer visar att Sveriges småföretagare tar allt mindre hänsyn till miljön men att var tredje företagare menar att de skulle ta större hänsyn om priset på miljöprodukter var lägre. Därför ska vi under april guida dig till hur du blir miljösmart utan att behöva öka dina inköpskostnader.

Vår Affärsbarometer visar att Sveriges småföretagare tar allt mindre hänsyn till miljön men att var tredje företagare menar att de skulle ta större hänsyn om priset på miljöprodukter var lägre. Därför ska vi under april guida dig till hur du blir miljösmart utan att behöva öka dina inköpskostnader.

Att skapa ett miljösmart kontor behöver inte alltid innefatta en miljöpolicy för varje process i hela företaget. Eva-Lena, presschef på Naturskyddsföreningen, ger dig några tips på hur du blir miljövänlig på kontoret, utan att behöva lägga för stor del av din arbetstid på det. Kom ihåg att även de små sakerna gör stor skillnad. Se alla tips från Naturskyddsföreningen »

1503vrtmiljval1. Välj miljömärkta produkter
Det finns papper, tvål, diskmedel och rengöringsmedel som är märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. I andra hand rekommenderar Naturskyddsföreningen Svanen-märkta produkter.
grnamten2. Telefon- och webbmöten
Ha möten via webb, telefon eller video. På så sätt kan du undvika många tjänsteresor och du minskar din miljöpåverkan samtidigt som du sparar en hel del pengar och tid.
grnel3. Byt till miljömärkt el
Du byter enkelt till miljömärkt el genom ett telefonsamtal till ditt elbolag. Kan de inte erbjuda miljömärkt el? Byt elbolag!
grnabestick4. Ät mer ekologiskt
Luncha grönt och fika ekologiskt. Ät vegetariskt minst två dagar i veckan och köp ekologisk mjölk, kaffe, bullar och frukt till möten. Lite dyrare, men mycket godare! Byt ut mineralvattnet som kräver en hel del energi för att produceras och transporteras och servera i stället kallt, friskt kranvatten i fina kannor. Lägg i is och citrusfrukt, gurka, citronmeliss eller frysta bär. Snyggare, billigare och helt klart bättre för miljön.
grntervinning5. Återvinn mer
Papper, glas, burkar, batterier, matrester, kartong, plast, elektriska artiklar. Källsortera så mycket ni kan.
grnttg6. Res på det miljövänligaste sättet
När du måste resa, välj tåget. Du minskar dina koldioxidutsläpp kraftigt, jämfört med om du tar flyg eller bil. Om du måste åka taxi, välj en miljötaxi. Lämna bilen hemma och ta dig till jobbet med lokaltrafik, cykel eller till fots. Finns det möjlighet att få månadskort till lokaltrafiken som en löneförmån? Kan anställda jobba hemifrån någon dag i veckan?
grncykel7. Välj cykelbud
Åtminstone när det gäller bud för närtransporter. I andra hand gäller transport som är miljömärkt.
grnsoffa8. Köp secondhand
Köp begagnade eller miljömärkta kontorsmöbler. Samma sak gäller för IT och elektronik.

Små saker gör också skillnad

grndator9. Släck och stäng av elektronik
Stäng av alla apparater när de inte används. Apparater i standby-läge drar ström, därför är det bäst att stänga av dem helt. Ett tips är att dra alla sladdar till grenkontakter med avstängningsknapp. Glöm inte mobilladdaren. Se till att det är släckt när ingen är på kontoret. Gör det enkelt – koppla in en timer.
grnskrivare10. Inga onödiga utskrifter
Undvik pappersutskrifter och kopiering – läs på skärmen eller skriv ut dubbelsidigt. Måste du skriva ut? Ställ in datorerna så att alla dokument skrivs ut dubbelsidigt. Ni gör av med hälften så mycket papper och sparar dubbelt så många kronor.

Vi testar!

Under april kommer vi att testa några av Naturskyddsföreningens tips. Vill du se hur det går och få inspiration? Följ vår miljöresa via vår blogg och LinkedIn.
Följ vår miljöresa »

 

Fler lästips:

Mest populära

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.

  • Rade tog ett snedsteg upp i karriären

    På Visma är karriärvägarna oändliga, menar Rade Kocovski som snart kliver in i rollen som vd på Inyett – ett av Vismas bolagsförvärv under de senaste åren.