Tillbaka till huvudmeny

10 tips för en miljövänligare vardag

Vår Affärsbarometer visar att Sveriges småföretagare tar allt mindre hänsyn till miljön men att var tredje företagare menar att de skulle ta större hänsyn om priset på miljöprodukter var lägre. Därför ska vi under april guida dig till hur du blir miljösmart utan att behöva öka dina inköpskostnader.

Vår Affärsbarometer visar att Sveriges småföretagare tar allt mindre hänsyn till miljön men att var tredje företagare menar att de skulle ta större hänsyn om priset på miljöprodukter var lägre. Därför ska vi under april guida dig till hur du blir miljösmart utan att behöva öka dina inköpskostnader.

Att skapa ett miljösmart kontor behöver inte alltid innefatta en miljöpolicy för varje process i hela företaget. Eva-Lena, presschef på Naturskyddsföreningen, ger dig några tips på hur du blir miljövänlig på kontoret, utan att behöva lägga för stor del av din arbetstid på det. Kom ihåg att även de små sakerna gör stor skillnad. Se alla tips från Naturskyddsföreningen »

1503vrtmiljval1. Välj miljömärkta produkter
Det finns papper, tvål, diskmedel och rengöringsmedel som är märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. I andra hand rekommenderar Naturskyddsföreningen Svanen-märkta produkter.
grnamten2. Telefon- och webbmöten
Ha möten via webb, telefon eller video. På så sätt kan du undvika många tjänsteresor och du minskar din miljöpåverkan samtidigt som du sparar en hel del pengar och tid.
grnel3. Byt till miljömärkt el
Du byter enkelt till miljömärkt el genom ett telefonsamtal till ditt elbolag. Kan de inte erbjuda miljömärkt el? Byt elbolag!
grnabestick4. Ät mer ekologiskt
Luncha grönt och fika ekologiskt. Ät vegetariskt minst två dagar i veckan och köp ekologisk mjölk, kaffe, bullar och frukt till möten. Lite dyrare, men mycket godare! Byt ut mineralvattnet som kräver en hel del energi för att produceras och transporteras och servera i stället kallt, friskt kranvatten i fina kannor. Lägg i is och citrusfrukt, gurka, citronmeliss eller frysta bär. Snyggare, billigare och helt klart bättre för miljön.
grntervinning5. Återvinn mer
Papper, glas, burkar, batterier, matrester, kartong, plast, elektriska artiklar. Källsortera så mycket ni kan.
grnttg6. Res på det miljövänligaste sättet
När du måste resa, välj tåget. Du minskar dina koldioxidutsläpp kraftigt, jämfört med om du tar flyg eller bil. Om du måste åka taxi, välj en miljötaxi. Lämna bilen hemma och ta dig till jobbet med lokaltrafik, cykel eller till fots. Finns det möjlighet att få månadskort till lokaltrafiken som en löneförmån? Kan anställda jobba hemifrån någon dag i veckan?
grncykel7. Välj cykelbud
Åtminstone när det gäller bud för närtransporter. I andra hand gäller transport som är miljömärkt.
grnsoffa8. Köp secondhand
Köp begagnade eller miljömärkta kontorsmöbler. Samma sak gäller för IT och elektronik.

Små saker gör också skillnad

grndator9. Släck och stäng av elektronik
Stäng av alla apparater när de inte används. Apparater i standby-läge drar ström, därför är det bäst att stänga av dem helt. Ett tips är att dra alla sladdar till grenkontakter med avstängningsknapp. Glöm inte mobilladdaren. Se till att det är släckt när ingen är på kontoret. Gör det enkelt – koppla in en timer.
grnskrivare10. Inga onödiga utskrifter
Undvik pappersutskrifter och kopiering – läs på skärmen eller skriv ut dubbelsidigt. Måste du skriva ut? Ställ in datorerna så att alla dokument skrivs ut dubbelsidigt. Ni gör av med hälften så mycket papper och sparar dubbelt så många kronor.

Vi testar!

Under april kommer vi att testa några av Naturskyddsföreningens tips. Vill du se hur det går och få inspiration? Följ vår miljöresa via vår blogg och LinkedIn.
Följ vår miljöresa »

 

Fler lästips:

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • P27 läggs ner – vad händer nu?

    P27 Nordic Payments, projektet som skulle bygga en gemensam betalningsinfrastruktur i Norden, har dragit tillbaka sin ansökan om clearingtillstånd från Finansinspektionen.

  • Agda PS – nästa generations lönesystem

    Det händer mycket runt lönesystemet Agda PS. Planen för Agda PS är exceptionellt spännande, både för befintliga kunder men också för nya. Jag har träffat Mikko Keinonen, Product Development Director på Visma Enterprise, för att ta reda på mer.