Laser Components

Framtidssäkrar med affärssystem i molnet

“Vi kan nu se exakt hur verksamheten går för att snabbt
kunna vidta åtgärder 
baserade på exakt fakta”


Laser Components är ett industritjänsteföretag som finns i Europa, USA och Norden med en produktportfölj som består av olika typer av lasrar, detektorer och andra optiska och elektrooptiska komponenter för industriföretag.

Sverige är en viktig marknad för Laser Components där man också har ett bredare produkterbjudande, dels på grund av den tekniska expertis som finns i Sverige men också de många svenska industriföretagen som använder deras produkter och tjänster. Det var när den svenska verksamheten började växa starkt man insåg sitt behov av ett nytt affärssystem.

Valet av affärssystem i molnet blev en katalysator för förändring

Tidigare jobbade man i ett hemsnickrat Excelbaserat system som var delvis manuellt och delvis sköttes genom en extern redovisningsbyrå, vilket fungerade okej när det var mindre volymer i orderboken. Men när företaget växte började man få känslan av att inte ha full kontroll och det slukade mer och mer tid.

- Det blev svårare och svårare att hålla reda på volymerna på väg in och ut. Vi behövde verkligen ett bättre affärssystemsstöd, säger Mikael Winters, Sverigechef för Laser Components.

Valet av ett affärssystem i molnet blev en viktig katalysator för verksamhetens förändringsresa. Att slippa tänka på uppdateringar och daglig säkerhetshantering frigjorde värdefull tid som man istället kunde lägga på kärnverksamheten.

Från projektstart till driftstart på bara några månader

När beslutet om att implementera Visma.net togs valde man också att använda sig funktionalitet speciellt utvecklad för logistikverksamhet, och för förberedelser och implementering tog man hjälp av Vismas certifierade partner Exsitec.

Från projektstart till driftstart tog det bara några månader och när man för första gången gick över till det nya systemet gick det hela problemfritt.

− Vi kände oss trygga med Exsitecs kompetens och expertroll under hela implementeringen. Det var också tydligt att man hängde med i den nya versionen vad gäller kunskap, utbildning och konfiguration av detta, säger Winters.

Mindre manuellt arbete, mer framtidssäkrad verksamhet

Med allt som behövs för de administrativa processerna i ett och samma system rullar det dagliga arbetet på bra och vinsterna i såväl skalbarhet, tid, kostnadsbesparingar och kvalité är tydliga. Att informationen alltid är tillgänglig, från alla plattformar ses också som ett stort plus. 

Nästa steg på förändringsresan är att koppla på mer automatisering för bland annat in- och utbetalningar samt leverantörsfakturor. 

Att jämföra kostnader mellan då och nu är inte lätt, men på Laser Components tror man på oförändrade kostnader under två år - trots expansion - och en kostnadsminskning under år tre.

− Vi har numera mycket mindre manuellt arbete med administrationen vilket också ger en ökad trygghet. Utan denna förändring hade vårt arbete blivit betydligt svårare än idag och det hade i framtiden blivit omöjligt eftersom vi växer så pass mycket, fortsätter Winters.

 


 Laser Components digitaliseringsresa i korthet

  • Utmaning: Hemsnickrat system, mycket manuell hantering och externa konsulter i kombination med en snabbväxande verksamhet gjorde att man tappade kontroll, och hindrades i sin tillväxt.
  • Lösning: Ett komplett affärssystem i molnet och allt som behövs för det administrativa i ett och samma system, med specifika funktioner för logistik.
  • Resultat: Ett modernt system att växa och utvecklas med som frigjort mycket tid man nu istället kan lägga på kärnverksamheten och dess utveckling.

 

Läs mer hos Exsitec


Hur skulle Visma.net kunna stötta din verksamhet?