Cedervall Arkitekter

"Allting finns i molnet och det har varit själva grundtanken"

Molnbaserad lösning underlättar arbetet för en av Sveriges ledande arkitektbyråer. Cedervall arkitekter har gått från ett litet företag till en av Sveriges ledande arkitektbyråer med offentliga byggnader som sin specialitet. Med snabb tillväxt kom kravet på en sömlös administration – och lösningen hittade de med hjälp av sin partner Direktkonsult i Visma.net.

Många har besökt något av alla de projekt som Cedervall arkitekter har ritat. Arkitektbyrån är specialiserad på samhällsnyttiga fastigheter som skolor, förskolor, sjukhus, bibliotek och utbildningslokaler och för närvarande arbetar de bland annat med Albano-området vid KTH i Stockholm, S:t Görans sjukhus och Stockholms stadsmuseum.

När verksamheten startade 1973 var det ett litet företag. I dag har arkitektbyrån 85 anställda och ett 15-tal konsulter i nära samarbete.

Den snabbt ökade volymen har krävt mer av företagets administrativa kostym och en utveckling av ekonomiarbetet var ett måste. Med kontor på flera platser fanns krav på ett molnbaserat system. Svaret på företagets behov fanns i det molnbaserade affärssystemet Visma.net.


"Allting finns i molnet och det har varit själva grundtanken – att det ska vara en så sömlös process som möjligt. Allt från att man jobbar och fyller i sin tid till att pengarna kommer in på kontot, säger Simon Eriksson, ekonomiansvarig på Cedervall arkitekter och fortsätter:

– Att slippa allt manuellt pappersarbete har varit en väldigt viktig del för att vi var vi än är ska kunna administrera våra system och arbeta med projekten.

Sedan tidigare använder arkitektbyrån ett projektsystem som under hösten har integrerats med Visma.net för att hantera all fakturering av projekten. Visma.net har ersatt det tidigare ekonomisystemet och förenklar arbetet med automatiseringar och effektiviseringar.

– Vi tyckte att det saknades integration mellan Millnet och vårt gamla ekonomisystem. Det var mycket som fanns i datorn men som vi ändå var tvungna att skriva ut och föra in igen. Visma.net har i stället ett öppet API som gör det lätt att skapa interaktion mellan de olika systemen.

I dag sköts alla banktransaktioner, kundfakturor och attestering i stället automatiskt, effektivt och spårbart via Visma.net.

– En viktig del är att allting sker elektroniskt. Vi slipper skriva ut fakturor och skicka dem manuellt. Systemet är driftsäkert, och eftersom det finns i molnet kommer vi alltid åt det var vi än är.

Trots den korta tiden har man redan hunnit se effekt av bytet:

– Det är så klart en inkörningsperiod när man byter system men det har fungerat bra och varit lätt att applicera på vårt arbete. Jag kan absolut rekommendera Visma.net till andra arkitektbyråer, avslutar Simon Eriksson.

Hur skulle Visma.net kunna stötta din verksamhet?