"2015 UTSÅGS DE TILL EN AV LANDETS FRÄMSTA TRANSPORTSKOLOR"


VFG Utbildning i Växjö bedriver, sedan 1998, gymnasie- och vuxenutbildning, trafikskola samt uppdragsutbildning inom anläggning, transport och fordonsteknik. Kunderna finns i kommuner och företag på flera orter. 2015 utsågs deras gymnasiala fordonsutbildning i Asarum utanför Karlshamn till en av landets främsta transportskolor av Transportfackets yrkes- och arbetsmiljönämnd.

– Att placera utbildningen i Asarum var ingen slump berättar Harald Posse som är verksamhetsansvarig. Här har de plats för sin moderna fordonspark, matsalen är slående lik ett fikarum och eleverna är delaktiga i driften. De lär sig vad det kostar att driva transportverksamhet och får koll på lagar, krav och tillstånd. Lärarna har arbetslivserfarenhet från transportföretag och eleverna arbetar dagligen i branschens vanligaste digitala verktyg. Precis som hos många transportföretag utgör TransPA en ”administrativ ryggrad” i verksamheten.

– TransPA hjälper oss att kvalitetssäkra utbildningen och leva upp till dokumentationskrav, berättar Therése Ek, systemansvarig. Eleverna registreras som ”anställda” i TransPA och vi ser enkelt vilka moment varje elev tagit del av under utbildning och praktik samt noterar tidigt om någon ligger efter. Det har blivit lättare för våra lärare att hoppa in för varandra och att rapportera körtimmar till Trafikverket. Vi ser vad vår verksamhet kostar och får en administrativ arbetsbesparing i längden, samtidigt som eleverna lär sig hur viktig den löpande tidrapporteringen är. TransPA håller utbildningsdagar hos oss ett par gånger om året.

– Vi brinner för att driva en verklighetsnära utbildning som bokstavligen sätter eleverna i förarsätet och ger de färdigheter som branschen behöver, berättar lärare Patrik Söderdahl. Vi betonar att chaufförsyrket är en viktig och kundnära roll som har betydelse vid val av leverantör och det är roligt att många elever vill starta egen verksamhet i framtiden.

Lunchande elever intygar att detär en bra skola.

– Det känns faktiskt inte som en skola, alla hjälps åt och vi får göra det som gäller ute på företagen sedan. Många har redan fått jobb efter utbildningen.

Harald Posse
Verksamhetsansvarig, VFG Utbildning i Växjö

Vi visar hur Visma TransPA effektiviserar

Boka en kostnadsfri webbdemo, så går vi under en timme igenom funktionerna i Visma TransPA och hur de kan effektivisera verksamheten – utifrån era behov och arbetssätt.

Fyll i formuläret eller kontakta oss direkt på 0524-48 00 10

Du kan också anmäla dig till något av våra kostnadsfria webbinars, med inriktning mot godstrafik respektive persontrafik.