26 Jan 2023
Financials

Visma når nya rekordnivåer efter en stark avslutning av 2022

Visma Q4 2022

Visma fortsatte sin lönsamma tillväxt under fjärde kvartalet. 2022 var ett år som präglades av rekordinvesteringar för Visma-koncernen, 42 mjukvaruföretag förvärvades med ett totalt transaktionsvärde på nära 1 miljard euro.

Visma redovisade en omsättning på 558 miljoner euro under fjärde kvartalet 2022, en ökning med 18 procent jämfört med samma period förra året. Baserat på preliminära siffror för helåret var den årliga omsättningen 2 056 miljoner euro, en tillväxt på 19 procent jämfört med 2021.

EBITDA ökade med 16 procent till 155 miljoner euro under fjärde kvartalet, vilket resulterade i totalt 587 miljoner euro för året. Det är en ökning med 11 procent jämfört med 2021.

- Visma fortsätter att visa styrka i en allt mer volatil affärsmiljö. Alla våra huvudsegment växer och vi tar framgångsrikt steg för att mildra en stigande kostnadsnivå i vår bransch, säger Vismas CEO Merete Hverven.

Företagets “Annualized Repeatable Revenue” (ARR) växte med 23 procent och nådde en rekordhög nivå på 1 936 miljoner euro.

Rekordnivå på investeringar
Visma fortsätter sin tillväxtstrategi genom förvärv för att ytterligare stärka sin position som en ledande leverantör av programvaror i Europa och Latinamerika. 12 nya företag förvärvades  under fjärde kvartalet, däribland nordiska SaaS-leverantörerna House of Control och Flex Applications, samt fyra Benelux-företag inom områden som Govtech och HR.

I slutet av kvartalet förvärvade koncernen också sitt första bolag i Tyskland, leverantören av bokföringsprogram BuchhaltungsButler. Ett andra tyskt förvärv tillkännagavs i början av januari 2023, där mjukvaruspecialisten H&H, som främst jobbar med kunder i offentlig sektor, blev en del av Visma-familjen.

Visma förvärvade totalt 42 företag under 2022. Ett antal i linje med föregående år, men markerar en all-time high vad gäller investeringskostnad, med ett totalt transaktionsvärde på cirka en miljard euro.

- Vi upprätthåller våra betydande investeringar i produktutveckling och marknadsexpansion för att positionera Visma för ytterligare tillväxt. Som leverantör av verksamhetskritisk programvara som möjliggör automatisering, ökad effektivitet och konkurrenskraft tror jag att vi har produkter som utgör en del av lösningen för företag och organisationer som står inför mer osäkra tider, säger Hverven.

Viktiga höjdpunkter för fjärde kvartalet 2022:

  • Omsättning på 558 miljoner euro (472), 18 procents tillväxt
  • EBITDA på 155 miljoner euro (134), 16 procents tillväxt
  • Annualized Repeatable Revenue (ARR) uppgick till 1 936 miljoner euro
  • Gick in i både Frankrike och Tyskland genom att förvärva Inqom och BuchhaltungsButler. I januari 2023 förvärvade Visma även H&H i Tyskland.
  • Stängde 12 förvärv, däribland svenska Flex Applications AB.
  • Slutförde försäljningen av Cloud Infrastructure Services (CIS) division.

Länk till rapporten (pdf)

För mer information, kontakta gärna:
Malin Carlson, PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige


Om Visma
Visma är en ledande leverantör av affärskritisk programvara i molnet, med en omsättning på 1,73 miljarder euro under 2021, 14 000 anställda och 1,4 miljoner kunder i Europa och Latinamerika. Genom att förenkla och automatisera arbetet för företag och organisationer av alla storlekar, möjliggör vi ett mer effektivt och välmående samhälle. Besök oss på visma.se.

Presskontakt

PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige