Självdeklaration av leverantörer i EU

Kontakta oss
ESPD i Visma TendSign - självdeklaration av leverantörer i EU

Ett förenklat sätt att låta leverantörer i europeisk offentlig upphandling självdeklarera

I april 2016 infördes ett förenklat sätt att låta leverantörer i europeisk offentlig upphandling självdeklarera sina grundläggande kvalificeringskrav.

Syftet med det nya dokumentet var, och är, att göra det enklare för leverantörer att lämna anbud, speciellt i andra europeiska länder, samt för upphandlande myndigheter och enheter att få information om hur olika krav uppfylls i respektive land.

Visma TendSign erbjuder ESPD-mallar på alla systemets aktuella språk. I dessa mallar är respektive ESPD-krav utmärkt med ESPD ikoner. Du kan hämta dessa mallar in i er egen organisations egna mallar och får då med er de grundläggande ESPD-märkta kraven.

När du publicerar en upphandling som innehåller ESPD-märkta krav kan leverantörerna som lämnar anbud antingen svara direkt i systemet, eller så kan de exportera ut en sk ESPD request i XML format. Den kan de sedan fylla i med hjälp av andra verktyg som exporterar ut en sk ESPD response i ett motsvarande format.

Har leverantören en svarsfil (ESPD response XML) med sina svar från ett annat system kan den importeras i den aktuella upphandlingen i Visma TendSign. De svar som matchar mot ESPD-märkta krav i upphandlingen besvaras då automatiskt med svaren från den importerade filen. Eventuella ytterligare frågor som ställs i upphandlingen besvaras online i verktyget innan anbud kan skickas.

EU har sedan en längre tid sammanställt en databas där respektive EU-land kan dokumentera hur olika kvalificeringskrav uppfylls och t.ex. vilka typer av certifikat som finns. När leverantören som ska lämna anbud granskar ett krav i Visma TendSign, som är kopplat till ett ESPD-märkt krav, erbjuder Visma TendSign information till leverantören baserat på leverantörens nationella hemvist. Informationen hämtas från EUs eCertis databas och förutsätter att det aktuella landet har registrerat in de uppgifter som erfordras.

Fördelar med Visma TendSign ESPD

  • Samma grundläggande funktion med strukturerade dokument även för ESPD
  • Stöd för att inkludera ESPD-krav i egna mallar
  • Stöd för export av ESPD request (upphandlarens valda krav)
  • Stöd för import av ESPD response (leverantörens svar)
  • Möjlighet att återanvända ESPD response filer från tidigare upphandlingar
  • Valda ESPD-krav och övriga krav måste vara besvarade innan anbud kan skickas in
  • Stöd för eCertis med data från respektive EU-land

Stödet för ESPD är integrerat i Visma TendSign Pro.

Kort om ESPD i TendSign

Stefan Norr photo

010-14 13 330

Stefan Norr, Försäljningschef

Kontakta en försäljare 

Redan kund? Kontakta support.

För att ta del av information och aktiviteter på Visma behöver vi ditt samtycke
Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen här.