Halmstads kommun direktupphandlar i TendSign

Halmstad fick bättre överblick och kontroll

– Vi ville få en bättre styrning och kontroll över de direktupphandlingar som görs. Arbetet med direktupphandlingar blir mer överskådligt tack vare Visma TendSign Direktupphandling (DU), säger Marcus Åkesson Upphandlare på Halmstads kommun.

Utmaning

Vår stora utmaning var att kommunen saknade ett samlat grepp om vad det är som direktupphandlas och till vilket värde. Vi har satsat på att implementera en ny inköpsorganisation för att få en bättre styrning och kontroll över de direktupphandlingar som görs. Lanseringen av Visma TendSign Direktupphandling (DU) kom mycket lägligt. Vi har ett systemstöd där vi kan lägga in mallar och hjälptexter för att underlätta för våra inköpare som ska göra direktupphandlingar.

Lösning

Vårt arbete med direktupphandlingar har blivit mer överskådligt tack vare Visma TendSign Direktupphandling. Med tanke på det lagförslag som ligger ute på remiss, där det föreslås en ökad dokumentationsplikt vid direktupphandlingar över 100 000 kr, så anser vi att DU säkerställer att detta sker hos oss. En värdefull funktion är annonseringsmöjligheten. Våra inköpare behöver inte ha full koll på vilka leverantörerna är på markanden, de behöver bara beskriva sitt behov och annonsera. Anledningen för oss att använda DU är att få ett bra och användarvänligt verktyg som underlättar för våra inköpare att göra rätt och följa de lagar och riktlinjer som vi har.

Resultat

Hittills har vi utbildat cirka 130 personer i kommunen som har fått en personlig inloggning i DU. Våra inköpare har varit positiva till systemstödet på våra utbildningar. En del av dem har börjat använda verktyget och genomfört ett antal direktupphandlingar. Det är användarvänligt och mycket lätt att förstå.

Framtiden

Vår förhoppning är att få in ett krav i våra riktlinjer för direktupphandling, att direktupphandlingar över ett visst belopp ska ske i systemet. Kommunen ser även en möjlighet att få en samlad bild på vad det är som direktupphandlas och där igenom även fånga upp det som borde upphandlas enligt LOU. Det kommer bidra med att kommunen i längden kommer genomföra sina direktupphandlingar på ett mer strukturerat sätt som är gemensamt för hela kommunen.

Halmstad är i dag landets 18:e största kommun med drygt 93 000 invånare. Under de senaste åren har Halmstad varit en av landets mest expansiva kommuner. Läs mer på www.halmstad.se

Referenskunder
Ulricehamns kommun ser besparingspotential även vid relativt små affärer

Stefan Norr photo

010-14 13 330

Stefan Norr, Försäljningschef

Kontakta en försäljare 

Redan kund? Kontakta support.

JA, jag samtycker till att Visma behandlar mina personuppgifter i syfte att identifiera mina intressen på sätt som beskrivs här och jag är medveten om att mitt samtycke kan återkallas när som helst.
JA, jag vill att Visma skickar mig relevant information per epost baserat på mina intresseområden. Jag är medveten om att jag, när som helst, kan avanmäla mig från sådana utskick eller uppdatera mina intresseområden genom prenumerationshanteraren.
För att ta del av information och aktiviteter på Visma behöver vi ditt samtycke
Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen här.