När tar svenskarna semester?

Det blir tyst på arbetsplatserna i Sverige under juli. Företag och organisationer går ner på halvfart. Ungefär hälften av alla arbetstagare tar ut semester från mitten av juli och tre veckor framåt. Det visar Vismas undersökning som genomförts av Sifo.

Semester

− Perioden med chans till bäst sommarväder är oftast i juli och början på augusti. Det förklarar att många svenskar håller industrisemester-traditionen vid liv, trots att det är få idag som arbetar inom den sektorn, säger Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise.

Tar du också semester vecka 29, 30 och 31? 

Den lagstadgade semestern fyller 80 år i år och under dessa år har antalet semesterveckor ökat från två till fem. Lagen säger även att man har rätt till sammanhängande ledighet under juni till augusti. Vismas undersökning visar att hälften av landets arbetstagare tar ut semester under de tre populäraste veckorna 29,30 och 31. I år blir det alltså perioden 15 juli till 4 augusti. Därefter är det få som tar semester.

Ett smart bemanningsverktyg kan behövas under sommaren

De mest eftertraktade semesterveckorna sammanfaller med den klassiska industrisemestern. Industrisemestern avser fyra veckor i juli då många fabriker stannade av samtidigt för att ta semester. Idag finns det betydligt färre fabriker och undersökningen visar att det istället är kontorsanställda som väljer att ta ledigt under den perioden.

− Det kan vara praktiskt att många tar ut semester samtidigt i de organisationer som inte måste hålla igång verksamheten. Sommaren kan vara ett svårlöst bemanningsproblem för andra. Då kan ett smart bemanningsverktyg som underlättar schemaläggningen vara en lösning, säger Sofia Gerstenfeld.