
Vad är informations-försörjning?
Samordning och återanvändning av information
Samordning och återanvändning av information
Informationsförsörjning och digitalisering är nära kopplade till varandra. Tillgång till och utbyte av information är grunden för digitaliseringen. När vi talar om digitaliseringen av samhället innefattar det informationsförsörjningen mellan offentlig sektor, företag och privatpersoner. Med goda förutsättningar för en välfungerande digital informationsförsörjning kan den offentliga förvaltningen bli effektiv och lättillgänglig.
Statens inköpscentral, som är en enhet inom myndigheten Kammarkollegiet, upphandlar och förvaltar ramavtal åt andra statliga myndigheter, kommuner och regioner. Ett sådant ramavtal finns för informationsförsörjning.
Ramavtalet Informationsförsörjning omfattar programvaror och tjänster som stödjer myndigheternas e-förvaltningsarbete och digitaliseringsarbete. Det kan t ex vara e-tjänster, dokumenthantering, diarium, e-arkiv samt elektroniska underskrifter och identifiering med e-legitimation.
De konsulttjänster som omfattas av ramavtalet är sådana kompetenser som bemannar IT-relaterade aktiviteter under ett systems hela livscykel -- från behovsanalys till leverans och förvaltning, inklusive migrering och avveckling.
Det befintliga ramavtalet för Informationsförsörjning löper ut den 30 november 2019. En upphandling pågår av ett nytt ramavtal. För aktuell status om ramavtalet se avropa.se.
SKL är medlems- och arbetsgivarorganisation för landets alla kommuner och regioner. SKL bevakar frågor som är av intresse för sina medlemmar, och informationsförsörjning är ett sådant ämne. SKL efterlyser en nationell digital infrastruktur för enkel och säker informationsförsörjning:
”Vi lever i en tid där data är en värdefull tillgång. Information som har bred användning och är kritisk för samhällets effektivitet behöver vara stabilt tillgänglig till en rimlig kostnad.
eSam (eSamverkansprogrammet) är ett program för samverkan mellan 23 myndigheter och SKL Ett av eSams prioriterade områden är att skapa bättre förutsättningar för en effektiv informationsförsörjning. Arbetet inom området informationsförsörjning sker i dialog med DIGG, myndigheten för digital förvaltning.
Myndigheter inom eSam och DIGG har under 2018-2019 arbetat med ett regeringsuppdrag om informationsförsörjning. Uppdraget ska på sikt leda till att det blir enklare för offentliga och privata aktörer att utbyta information. Uppdraget slutredovisades september 2019.
I regeringsuppdraget skulle myndigheterna lämna förslag som ska öka säkerheten och effektiviteten av elektroniska informationsutbyten i den offentliga sektorn, bl a genom en ökad standardisering av förvaltningsgemensamma lösningar.
- Genom att standardisera infrastrukturen för informationsutbyte i den offentliga sektorn kan vi återanvända lösningar i högre
grad och undvika dubbelinvesteringar. Dessutom skapas förutsättningar för att göra det enklare för både offentliga och privata
aktörer att utbyta information med varandra, sa dåvarande civilminister Ardalan Shekarabi.
Kompetens inom området digital informationsförsörjning behövs för den som vill jobba som förändringsledare, arkivarie, informationsarkitekt eller projektledare i offentlig sektor. Dagens organisationer har ett stort informationsflöde och en stor del av informationen skapas och hanteras digitalt. Därför ställer dessa yrkesroller krav på kunskap inom bland annat informationshantering, kunskapsdelning och verksamhetsutveckling.
Inom Mittuniversitetet finns ett magister-/masterprogram i hållbar informationsförsörjning. Kopplingen mellan en hållbar samhällsutveckling och digitaliseringen, med allt vad det innebär av hot och möjligheter, står här i fokus. Utbildningen förbereder dig på att både leda och delta i förändringar som rör informationsförsörjning.