Visma Commerces nya strateg för inköp och upphandling


Från och med oktober arbetar Helena Brynolfsson med olika tjänster inom strategiskt inköp för Visma Commerce. Initialt kommer det att handla om intern kompetensutveckling men även löpande rådgivning, till exempel avseende produkter. 

Helena har över 25 års erfarenhet av inköp från åtta bolag i vitt skilda branscher, främst inom privat industri men även offentlig sektor. 

Hon har som inköpschef byggt upp inköpsfunktioner i tuffa miljöer där struktur och kompetens saknats. Senast på PostNord där hon i sin roll som koncerninköpschef genomförde en ompositionering från upphandlingsfokuserat till kategoristyrt inköp. 

Bra för kunderna

Helena har läst på tre universitet i tre länder och har bland annat en MBA i Supply Management från University of Bath.

 – Jag ser fram emot att med min långa praktiska inköpserfarenhet komplettera företaget med en inköpsexpertis som idag saknas och som i slutänden kommer kunderna till gagn, säger Helena.

Sedan 2010 är hon VD på ProSourcia AB, ett konsultbolag som arbetar med att höja kvaliteten på inköpsarbetet hos sina kunder i syfte att uppnå ett bättre resultat. 
Kunderna är av varierad storlek och verksamma i olika branscher. Allt från stora detaljhandelsbolag med miljarder i omsättning till mindre verksamheter. ProSourcias kunder återfinns inom såväl privat som offentlig sektor. 

Coacha chefer

– Exempel på typiska uppdrag är att kartlägga nuläget och identifiera förbättrings- och besparingspotential (spend och annan typ av analys/benchmarking), införa kategoristyrning, göra förstudier vid införande P2P (e-handel), coacha upphandlings- och inköpschefer samt hyra ut inköpsexperter som kompetensförstärkning eller interimslösning vid vakanser, berättar Helena.

– Därutöver anlitas vi ofta som föredragshållare och utbildar regelbundet studenter, tillägger hon. 

Skidar och rider

Att resa och att umgås med sin familj och vänner är något Helena gärna fyller sin fritid med.

– Jag åker gärna skidor på vintern, försöker hinna med att springa en eller två löprundor per vecka. Och så unnar jag mig då och då en ridtur, så att jag kan åka på min årliga ridsemester utomlands utan att få alltför ont i baken.

Vi frågade om hon har någon favoritbok om inköp.

– Jag har ingen direkt favoritbok om inköp, men det finns två grundläggande böcker som jag tycker är ett ”måste” att känna till om man arbetar med inköp. De är Purchasing and Supply Chain Management av Arjan Van Weele samt Category Management in Purchasing av Jonathan O’Brien, avslutar Helena Brynolfsson.

Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen här.