Vill du veta mer om avtalen?
Kontakta oss

Den perfekta arbetsbelysningen

Belysningen i ett arbetsrum eller vid ett skrivbord är viktigare än man kan tro. Enligt arbetsmiljölagen är det arbetsgivaren som är ansvarig för en tillfredställande ljusmiljö på arbetsplatsen. Här beskrivs några av de saker att ta hänsyn till.

Allmänbelysning 

Placeringen av din arbetsbelysning är minst lika viktig som kvaliteten på det ljus den utstrålar. En datorskärm bör placeras så att användaren har sidan mot fönstret och det bör vara möjligt att vid behov minska ljusinsläppet till exempel med hjälp av persienner eller gardiner. Undvik att dämpa ljuset i arbetslokalen för mycket eftersom det ofta ger ökad trötthet. 

Allmänbelysningen i rummet, till exempel takbelysning, får inte blända eller ge reflexer i bildskärmen. Lämplig placering är strax ovan, framför eller vid sidorna av den som arbetar vid bildskärmen. Om arbetsbordet flyttas så bör därför även takarmaturen flyttas. 

Placering av belysning på ditt arbetsbord

Du bör placera din arbetslampa så att ljuset centreras där arbetet utförs, till exempel vid skrivbordet eller datorn. Reflektioner på datorskärmar och andra blanka ytor är både obehagliga och utmattande för dina ögon – placera lampans huvud ca 40 cm över bordsytan, mitt emot din "skrivhand" och ca 50 cm från skärmen, så att ljuset faller in från sidan, under ögonhöjd. Arbetslampan på ditt skrivbord ska placeras till vänster om du är högerhänt och på andra sidan om du är vänsterhänt för att handen inte ska skugga det du arbetar med.

Om du arbetar vid ett mycket stort skrivbord behöver du en bordslampa med stor ljusspridning och motsvarande kraftig ljuskälla. Arbetar du vid en mindre arbetsplats med begränsad plats, till exempel i en reception, bör du välja en bordslampa med mindre kraftig ljusstyrka och ljusspridning.

Om datorn är ditt främsta arbetsområde, är en skrivbordslampa med asymmetrisk ljusfördelning en fördel, eftersom ljuset fördelas jämnt i en sned vinkel och därmed reducerar obehagliga bländningar och reflektioner på datorskärmen. Belysningen ska anpassas så att ljuset koncentreras kring huvudarbetsområdet och avtar utanför detta. 

Skrivbordslampor med reglerbar ljusstyrka ger de bästa möjligheterna till individuell anpassning av ljuset. Om du arbetar vid datorn behöver du t.ex. inte så hög ljusstyrka, eftersom datorskärmen är en ljuskälla i sig.

Handla allt till kontoret genom Visma

Visma Advantage förhandlar avtal med hjälp av en samlad köpkraft. Vi har i dagsläget ca 15 000 företag som gör sina inköp genom oss. Den samlade volymen gör att vi tillsammans kan få bättre villkor. En av våra starkaste avtal erbjuder vi inom kontorsinredning

Genom att använda våra färdigförhandlade avtal kan du vara säker på att du alltid har bra villkor när du gör dina inköp till företaget. Avtalen finns samlade i en smidig inköpsportal vilket gör det enkelt för dig att ha koll på dina priser och villkor. 

Vill du också bli en del av vår samlade köpkraft? Bli kund idag!