Utlandsinkasso

Hjälp att driva in obetalda fordringar i utlandet

Att skicka inkasso utomlands

Vänder ni er till företag utanför Sveriges gränser ökar kraven också på er. Naturligtvis har ni som leverantör höga kvalitetskrav på leveransen oavsett var i världen kunden befinner sig. Men när kunden befinner sig i annat land kävs det att ni har ännu mer kunskap om kunden. Är kunden kreditvärdig, är kunden momspliktig i sitt hemland etc. Och inte minst, vilka betalningsvillkor är rimliga i respektive land. Beroende på beloppets storleken så kan en kreditförsäkring vara aktuell.

Utlandsinkasso med Visma

Vismas avdelning för utlandsinkasso hanterar idag stora flöden av förfallna fakturor gentemot utlandet, dels genom våra egna kontor i olika länder men även genom etablerade inkassonätverk. Vilken lösning som är bäst för er beror på var i världen er kund befinner sig, vi tar fram den bästa lösningen för respektive land och er verksamhet.

Utlandsinkasso


 ✓ Samarbetar med inkassobolag i andra länder

 ✓ Känner till likheter och skillnader mellan länder

✓ Avlastar organisationen

Tips för er som fakturerar företag utomlands

Kontrollera om kunden är registrerad för moms lokalt. Är kunden momsregistrerad utomlands så flyttas momsplikten till mottagarlandet och ni kan skicka fakturan momsfritt.

Hur vet jag om det ska vara moms utomlands?

Först måste ni känna till kundens VAT nummer. Det kan ni kontrollera hos Skatteverket. Med VAT nummer så söker ni fram VIES numret. Finns kunden registrerad kan ni skicka en momsfri faktura, registret innehåller bara europeiska bolag. Viktigt är att spara kvittensen så att ni kan uppvisa den till myndigheter vid en eventuell kontroll. Saknas kunden i registret måste ni fakturera inklusive moms.

Vad händer om vi inte lägger på moms?

Skulle det visa sig att ni inte debiterat moms till ett företag som inte är momsregistrerade utomlands så riskerar ni att få betala den svenska momsen i efterhand.

Moms vid faktura till utlandet

Det finns register hos både Europakommissionen och Skatteverket där ni kan söka VAT nummer. Kontrollera alltid numret genom att ringa Skatteupplysningen 0771‑567 567.

Med företagets VAT nummer kan ni söka i VIES registret

Skatteverket

Europakommisionen:  VIES-registret på Europeiska kommisionens hemsida

Inkasso utland – processen

utlandsinkasso

Vill du veta mer om utlandsinkasso?

För att ta del av information och aktiviteter på Visma behöver vi ditt samtycke
Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen här.