Ledarna valde att ta sitt välbekanta ekonomisystem till molnet

Ledarna valde att ta sitt välbekanta ekonomisystem till molnet

Samma lösning på ett nytt sätt - med helt nya förutsättningar för framtiden.

Ledarna är Sveriges chefsorganisation, ett fackförbund för enbart chefer med
över 93.000 medlemmar. Utöver fackliga tjänster erbjuder de bland annat ledarskapsutbildning, karriärrådgivning och inkomstförsäkring. Ledarna lyfter
också olika chefsfrågor, som till exempel individuell lönesättning, jämställdhet och chefsförsörjning, i samhällsdebatten för att skapa bättre förutsättningar och villkor för chefer.

Ledarna har i över tio år (sedan 2009) haft Visma Control som ekonomisystem. När IT-avdelningen nyligen beslutade att alla organisationens system skulle
läggas i molnet gjordes en grundlig jämförelse mellan de system som finns på marknaden, och att valet föll på att fortsätta med Visma Control men gå över till att teckna abonnemang för en privat molntjänst grundade sig i mer än att det “var ett enkelt val”.

- Skiftet från den installation vi hade tidigare via en extern driftpartner till
molnet var enkel att genomföra. Och en stor fördel är att vi nu slipper det
“extra skrivbord” på datorn som tidigare krävdes för att jobba i systemet,
berättar Gerda Johansson, redovisningsekonom på Ledarna.

Systemet “kommer ikapp” arbetssättet

Uppgraderingen underlättar också det digitala arbetssätt man sedan en längre tid tillbaka har på ekonomiavdelningen, med bland annat automatiserade betalningar och fakturering.

Eftersom Visma tar fullt ansvar för både drift och underhåll har man kunnat
släppa mycket av oron och tidspressen inför uppgraderingar och att allt ska fungera som det ska. Att uppgraderingar ingår bidrar till att man slipper ligga efter i versioner på grund av tid- eller resursbrist.

“Nya”, webbaserade Visma Control beskriver Gerda som väldigt lättarbetat och nämner bland annat att fler filval finns, liksom bättre exportmöjligheter till revisorerna.

- Att kunna ha flera tjänster öppna samtidigt och bläddra mellan dem gör
skillnad. Liksom att vi nu kan bifoga och spara underlag i verifikationerna.

Att samla lösningar hos en leverantör är en fördel

Ledarna använder även lönesystemet Visma Agda PS och att ha samma leverantör för flera av sina lösningar ser man också som en stark fördel.

- I Visma Community får jag som användare allt samlat på ett ställe oavsett lösning, vilket är smidigt. Vi har haft stor nytta av användarforumet, utöver den support vi behövt och varit väldigt nöjda med, berättar Gerda.

Framöver är planen att digitalisera så mycket som möjligt, för att effektivisera men också som en del av Ledarnas miljöengagemang. Bland annat tittar man på en lösning för att kunna öppna upp verifikationerna i rapporteringssystemet för att slippa skriva ut något.