Eskilstuna Kommun använder inköpssystemet Visma Proceedo

För att uppnå en hög e-fakturagrad jobbar Visma ständigt med att göra det enklare för leverantörer att skicka e-faktura till Visma Proceedo-kunder. Vi ser tydliga resultat av detta effektiviseringsarbete. Den genomsnittliga andelen e-faktura för våra kunder har under 2013 ökat från 50,3 procent till 55,8 procent jämfört med föregående år.

En kund utmärker sig dock särskilt. Eskilstuna kommun har hela 80 % e-faktura och strävar efter mer. - I Eskilstuna är runt 80 procent av fakturorna elektroniska. Kommunen har nyligen genomfört ett skifte där det nya systemet, Visma Proceedo, ger fler möjligheter. Så nu intensifieras arbetet med e-affärerna ännu mer enligt Ulf Borg, projektledare.

– När det gäller e-fakturor är det tufft att nå mer än kanske 85–90 procents andel, mest beroende på att det återstår leverantörer som kanske bara skickar en eller två fakturor per år.

Eskilstuna riktar in sig på att öka andelen e-beställningar, till att på sikt omfatta i stort sett alla upphandlade leverantörer. Där är det bland annat formatet Sveorder som gäller, som i första hand är tänkt att användas av de statliga myndigheterna.

– Vårt mål är att i år ansluta 25–30 nya leverantörer och därefter öka med 50 per år, säger Ulf Borg."

Redan med e-fakturor sparar kommunerna rejäla summor. Den direkta kostnaden ligger på knappt två kronor styck mot fyra fem kronor för en skannad.

– Hur mycket hela den förenklade hanteringen sparar är det svårt att räkna på. När det gäller abonnemangsfakturor som el, tele, leasing, hyra är effektiviseringen påtaglig.

Till Eskilstuna skickas totalt runt 150 000 e-fakturor, ungefär 120 000 av dem är e-fakturor så det är en besparing i kronor och tid motsvarande någon miljon. Det är ändå småpotatis mot e-beställningarna, de kan generera riktigt stora besparingar, enligt Ulf Borg.

– Genom att handla varor och tjänster från de leverantörer där vi har avtal handlar det säkert om besparingar på mellan 30 och 40 miljoner kronor om året, säger Ulf Borg.

Läs hela artikeln på idg.se här


Se filmen när Ulf Borg, projektledare, Eskilstuna Kommun, berättar om införandet av inköpssystemet Visma Proceedo.

Läs andra kundcase:

Nordea – Vi har lyckats automatisera ungefär 60 % av fakturahanteringen tack vare faktura-abonnemangsmodulen i kombination med ordermatchningen och varumottagningen i inköpsmodulen i Visma Proceedo.

Läs kundcaset om Nordea

 

DB Schenker - Varje år görs ett e-handelsbokslut för att redovisa besparingar uppnådda med hjälp av e-handel. Under 2012 har DB Schenker Sverige sparat 13 400 000 kronor.

Läs kundcaset om DB Schenker