Tillbaka till huvudmeny

Vanliga missförstånd med OnPrem och molntjänster

Vi på Visma får ofta frågor som berör alla för- och nackdelar med att hantera tjänster och data on premise, förkortat OnPrem, jämfört med att ha det i molnet. Många har bilden av att det är billigare och mer säkert med OnPrem än att tillförlita sig på en leverantör som erbjuder infrastruktur och mjukvara som tjänst. Här besvarar vi några av de vanligaste.

Datacenter som driftar molntjänsterna får endast besökas av kvalificerad och säkerhetskontrollerad personal.

“OnPrem är säkrare”

Det kan kännas tryggt att ha sina servrar i ett låst rum i den egna byggnaden. Intuitivt ger det en känsla av säkerhet eftersom man kan både se och ta på maskinerna som hanterar verksamhetens data. 

Även om molnet ibland känns abstrakt hanteras både servrar och anläggningar på ett sätt som ger oöverträffad säkerhet. 

Datacenter som driftar molntjänsterna får endast besökas av kvalificerad och säkerhetskontrollerad personal. Förutom det övervakas anläggningarna dygnet runt av både fysiska och digitala väktare. Det finns ingen risk att obehöriga kan få tillgång till servrarna. På samma sätt övervakas dataflöden i realtid för att uppnå högsta möjliga säkerhetsskydd. För att hantera naturliga katastrofer, eller exempelvis brand, lagras data i flera olika lager och anläggningar. Alla tänkbara säkerhetsåtgärder tillämpas för att du som kund ska känna dig trygg. 

“Våra medarbetare har bättre koll på grejerna”

Visst är det lätt att tänka att den egna personalen har nödvändiga kvalifikationer för att ha koll på alla system. Men idag är det faktiskt så att tekniken och systemen blivit så komplexa och diversifierade att det krävs många olika sorts spetskompetenser för att hantera dem. 

Få verksamheter har idag tillräckligt med egna resurser för att få sina system att fungera optimalt. Leverantörer av molntjänster kan däremot helt fokusera på att tillhandahålla bästa möjliga lösning eftersom de har så många kunder som delar samma datacenter.

“Vår kapacitet räcker gott och väl”

Ett system måste dimensioneras efter högsta möjliga belastningsnivåer för att inte haverera när det behövs som mest. Här har molntjänsterna en enorm fördel eftersom du bara använder och betalar för det du faktiskt använder. Eftersom kapaciteten i praktiken är obegränsad kan du utöka så mycket du vill. Alternativet för den som inte använder molnet är att investera i så mycket kapacitet att man garanterat klarar topparna, för att till vardags kanske bara använda en bråkdel av vad systemet klarar av. 

Tillfälliga belastningstoppar kan exempelvis orsakas av ökad belastning vissa dagar i månaden eller när man enstaka gånger vill genomföra komplexa beräkningar.

Vilka andra fördelar har molnet?

Det finns fler fördelar med att använda sig av system som körs i molnet. 

Utvecklingskostnader kan delas mellan alla kunder, systemen är alltid uppdaterade och tredjepartslösningar är enkla att integrera. 

Idag är det helt enkelt säkrare, billigare och mer effektivt att använda molnet. Oavsett hur du vrider och vänder på det.

Mest populära

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Det här innebär nya LAS för offentlig sektor

    Nyligen lade regeringen en proposition på en lagförändring rörande arbetsrätten, kallat nya LAS. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 30 juni 2022 och börja tillämpas den 1 oktober 2022.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.