Tillbaka till huvudmeny

Vad händer om såld faktura inte blir betald?

Det finns en enkel ekvation som säger att av 100 skickade fakturor brukar tio behöva påminnas och av dessa tio går en faktura så långt som till inkasso. Det samma gäller för fakturor där företaget valt en factoringlösning.

Inkasso vid factoring
Vad händer om en såld faktura inte blir betald?

Sättet som man löser problemet på bestäms redan vid tecknandet av factoringavtalet.

Med eller utan regress, alltså kreditrisk?

När man säljer sin faktura med regress behåller företaget kreditrisken. Det vill säga att om fakturan inte blir betald är det företaget som sålt fakturan som får betala tillbaka pengar till factoringbolaget. Regress handlar om vem som ska ta risken. Att sälja sin faktura med regress betyder att företaget i regel får ett lägre pris, en bättre deal, från factoringbolaget men då också är ytterst ansvarig för att pengarna ska komma in. Om man istället väljer utan regress är det factoringbolaget som övertar risken.

Inkasso vid factoring

Fördelen med att använda Visma Financial Solutions som factoringpartner är kopplingen till väl utarbetade inkassorutiner. Om en kund inte betalar sin faktura är påminnelse och inkassokrav rutin. Det ingår i avtalet med Visma oavsett om företaget sålt eller belånat sina fakturor med eller utan regress, ni får en fullservice tjänst. För att inte hamna i en situation där pengarna inte kommer in gör factoringbolaget alltid grundliga analyser för att försäkra sig om vilka risker som finns. Ingen vill hamna i en situation där pengarna inte betalas. Factoring är inte ett alternativ för ett företag som är osäker på om kunden kommer att betala. Utan ett sätt för expansiva bolag att kunna växa i den takt de vill. 

Vill ni ha hjälp att göra analysen och avgöra om factoring passar er, hör av dig så tittar vi på det!

Läs mer om factoring

KORTFAKTA:

När passar med regress:

  • När man känner sin kund väl och vet att man kommer få betalt

När passar utan regress:

  • När man vill släppa ansvaret vid faktureringsögonblicket.

Läs mer om olika typer av factoring.

Läs mer om factoring med ett IT-bolag.

Mest populära

  • Nya belopp och procent – Lönefakta 2023

    Nytt år innebär nya belopp och procent för dig som arbetar med lön och ekonomi. Dags att bekanta sig med årets sammanställning från Skatteverket om du inte redan gjort det.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.