Skip to main content

Skatteexpert: ”Företagare väljer inte bästa pensionssparandet”

Jag läste igenom vår enkätundersökning som gjorts bland 1000 småföretagare om att de sparar i pensionsförsäkringar för att trygga sin privatekonomi – trots att skatteexperter hävdar att det finns mer lönsamma alternativ.

– Det är bara att beklaga att banker och försäkringsbolag ger så dåliga råd till sina kunder att majoriteten av alla som pensionssparar väljer pensionsförsäkringen som sparform. Pensionsförsäkringen borde vara stendöd som produkt om de så kallade rådgivarna verkligen tänkte på kundernas bästa, säger skatteexperten Jan-Erik W Persson i en kommentar till Vismas undersökning och hävdar att det finns mycket bättre alternativ till långsiktigt sparande, inte minst för de som är företagare.

Drygt en av tio sparar inte alls. Undersökningen visar att 65,7 procent av dem som deltog i enkäten valt en vanlig pensionsförsäkring. 19,8 procent föredrar eget sparande, medan 14,5 procent inte sparar alls till sin pension.

– Vi är några få fristående skribenter som under många år nu försökt få gehör för vår kritik mot pensionsförsäkringar och informerat om andra och bättre alternativ för den som ska spara långsiktigt. Men det verkar bara vara att inse att emot den enorma marknadsföringen från branschen, somsäljer pensionsförsäkringarna, står vi oss slätt. Det visar ju Vismas undersökning med all tydlighet. Två av tre som sparar använder ju fortfarande pensionsförsäkring, säger Jan-Erik W Persson.

Han beklagar dessutom att politikerna inte tagit till sig något av de fristående experternas kritik.

– Det beror väl på att pensionsförsäkringen har ytterligare en stensäker vinnare utöver försäkringsbranschen och det är staten. Politikerna tar varje år ut en rejäl skatt på sparandet i pensionsförsäkringar oavsett om det sparandet går med vinst eller förlust för spararen själv.

Enligt Jan-Erik W Persson har pensionsförsäkringar mängder av nackdelar för spararen och inga motsvarande fördelar. Hans råd är därför följande till den som vill spara på lite längre sikt:

 • Företagare med aktiebolag: Spara i företaget. Använd direktpension om du vill vara säker på att sparpengarna inte försvinner även om bolaget skulle gå i konkurs. Låt bolaget betala en grupplivförsäkring med förtidskapital för dig. Det blir då avdragsgillt för bolaget inom vissa ramar.
 • Företagare med enskild firma: Har du råd att pensionsspara med större belopp bör du byta företagsform till aktiebolag. Lyd annars rådet för löntagare.
 • Löntagare: Spara med beskattade pengar, det vill säga med en del av inkomsten efter skatt. Skaffa dig en grupplivförsäkring med förtidskapital för att skydda dig mot katastrofer. Har du inkomst över brytpunkten för statligskatt kan det kanske löna sig att sätta av maximalt 12 000 kronor per år i pensionsförsäkring, men välj då en pensionsförsäkring helt utan avgifter.

Mest populära

 • Digital AW går att anpassa efter budget och antalet deltagare

  Tips för en lyckad digital AW

  I oktober har det gått 200 dagar sedan flytten till hemmakontoren i mars. Innan corona var After Work en vanlig aktivitet för att skapa trivsel på jobbet. Så vad krävs för att få till en lyckad digital AW, nu när kollegorna är utspridda? 

 • Tillfälliga regler för julklappar till anställda under corona

  Julklappar till anställda i coronatider

  I år när många sitter utspridda på hemmakontoren kan det bli extra svettigt för arbetsgivarens tomte. Samtidigt har tomten möjlighet att vara extra generös, utan att riskera skattekonsekvenser för mottagaren.