Tillbaka till huvudmeny

P27 & den nya betalinfrastrukturen – hur påverkas du?

P27 och den nya betalinfrastrukturen förväntas rulla ut under 2023 – men redan nu behöver du som företagare rusta för framtiden. Vi gör ett djupdyk i vad P27 är och hur du och ditt företag påverkas.

Man läser om P27 och den nya betalinfrastrukturen

Den nordiska betalningsmarknaden är en av de mest avancerade i världen. Trots det är behovet av modernisering stort. Mycket på grund av den föråldrade infrastrukturen och de ökande kraven på cybersäkerhet.

Som svar på det här har sex av nordens största banker gått ihop och bildat bolaget P27 Nordic Payment Platform med syfte att etablera en gemensam nordisk betalinfrastruktur. Målsättningen med P27 är att göra det både smidigare och säkrare att genomföra betalningar inom Sverige, men också gränsöverskridande till och från våra nordiska grannländer Danmark och Finland.


Bankgirot ersätts och ett nytt filformat etableras

P27 har förvärvat och kommer att ersätta Bankgirot, genom vilket företag i norden idag genomför sina betalningar. När P27 rullas ut kommer betal- och lönefiler istället att gå direkt via bankerna, från konto till konto. Detta ställer krav på ett gemensamt filformat.

Från och med 2023 ersätts därför Bankgirots filformat med den europeiska standarden ISO 20022, vilket innebär en övergång från bland annat LB, KI och BGMax till XML-format. I förberedelse ställer bankerna nu om till den nya standarden, vilket betyder att du som företagare behöver göra detsamma.

Längre fram kommer även e-fakturan och autogiro att bytas ut mot nya funktioner i den nya betalinfrastrukturen.

P27 – vilka blir skillnaderna?

De största skillnaderna som P27 kommer att innebära för den nordiska betalinfrastrukturen kan sammanfattas i fyra punkter:

  • P27 ersätter Bankgirot som clearinghus, och betalningar kommer gå direkt via bankerna. Bankgironummer kommer dock att finnas kvar som alias.
  • Alla betalfiler i Sverige kommer behöva följa den europeiska standarden ISO 20022.
  • Bankerna kommer kunna skicka pengar mellan varandra fler gånger per dag, vilket kommer innebära snabbare betalningar.
  • Att skicka en betalning kommer gå lika snabbt som en Swish, både inom och mellan banker.

Så påverkar P27 dig som företagare

Hur du påverkas av förändringarna i betalinfrastrukturen beror av hur du som företagare använder bankens filtjänster idag. Du som använder filkommunikation tillhör de som påverkas mest, medan du som inte gör det knappt kommer att märka av förändringen.

Återrapportering av inbetalningar är en funktion där filkommunikation är vanligt förekommande, och där en stor omställning nu krävs. Detta är särskilt vanligt inom påminnelse- och inkassotjänster. Visma Financial Solutions, som erbjuder lösningar från faktura till betalning, ställer därför om till den nya standarden för att möta de nya kraven på P27-säkrade betalprocesser.

Vill du rusta din kravhantering inför framtidens betalinfrastruktur?

Till Visma Financial Solutions

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.