Minskat nyföretagande i maj med positiva inslag

Registreringen av nya företag minskade med 16,3 procent under maj månad – från 6 363 i maj förra året till 5 327 i år. Det är förstås inte bra. Dessutom var det nionde månaden i rad som nyföretagandet minskade i Sverige.

Men det finns positiva signaler i utvecklingen också. Dels var minskningen av nya företag betydligt mindre i maj än i april när nyregistreringarna gick ner med hela 27,5 procent, dels ligger antalet aktiva företag kvar på hög nivå efter rekordökningarna förra året.

I maj avslutades 14,3 procent färre företag än motsvarande månad i fjol, 2 957 i maj i år mot 3 449 i maj i fjol. Det kompenserar faktiskt halva minskningen av nyregistreringarna.

Förenklingar ger resultat

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Sedan reglerna för aktiebolag förenklades 2010 har dessa seglat ifrån de enskilda firmorna som den mest populära företagsformen. Sju av tio nya företag är aktiebolag.

2010 halverades först kravet på aktiekapitalet storlek från 100 000 till 50 000 kronor. Det gav den första skjutsen åt nya registreringar. Sedan avskaffades kravet på revision i mindre aktiebolag. Det satte riktig fart på dem som väntat på ett enklare liv som företagare.

Så blev också det efterföljande året, 2011, ett rekordår. 65 000 nya företag registrerades. Så många har aldrig tidigare startats under ett och samma år.

Slutsats: Regelförenklingar lönar sig.

En trend som håller?

Aktiebolag och enskilda firmor är de företagsformer där avregistreringarna ligger på den jämnaste nivån under årets fem första månader. Däremot ökar avregistreringarna av handels- och kommanditbolag i relation till nyregistreringarna.

Att sju av tio nya företag är aktiebolag borde göra saken enklare för politiker och andra beslutsfattare som har makt och medel att föreslå fler förenklingar. Det kanske räcker att titta på den företagsformens villkor?

Sedan början av året har antalet nya företag minskat med 15,7 procent i hela landet. Vid den här tiden i fjol hade 34 065 nya företag registrerats. I år är antalet bara uppe 28 725. Än finns det tid för åtgärder som sätter fart på nyföretagandet redan i år.

Intresset för att starta eget styrs inte särskilt mycket av konjunkturen. Snarare är det en avvägning mellan en brinnande lust att bli egen företagare och en ofta svalkande bris av obehag inför regelkrångel och risker.

0