Tillbaka till huvudmeny

Milla Jonsson lyfter fram LAS på Expo Lön

Milla Jonsson kommer att prata om LAS utifrån lön på Expo Lön 2022 – vi har ställt några frågor om vem hon är och varför detta ämne är så viktigt att bry sig om.

Milla Jonsson är en av våra talare på Expo Lön 2022. Som en liten upptakt inför eventet har vi ställt några frågor till Milla om vem hon är och varför hon brinner så mycket för arbetsrätt, som är ämnet hon kommer att beröra.

För de som inte vet vem Milla Jonsson är – säg något kort om dig och vem du är!

Jag har arbetat med arbets- och arbetsmiljörätt under de senaste 15 åren. Både som föreläsare och genom att hjälpa företag och organisationer med olika problem som kan uppstå på arbetsplatsen. Främst utbildar jag chefer på företag och organisationer men även arbetsmiljöombud. Jag gör även utredningar kopplat till kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering.

Utöver det undervisar jag på IHM i arbetsmiljö och arbetsrätt samt är mentor till företagsledare och högskolestudenter. Jag driver ett antal bolag, det senaste, Fack:app AB är en digital rådgivare inom arbets- och arbetsmiljörätt.

Du är en av våra talare på Expo Lön och ska prata om LAS utifrån lön – berätta vad det betyder?

Jag kommer att tala om hur lagen om anställningsskydd är tänkt att förändras samt hur det påverkar exempelvis en lönespecialist i hens arbete. Därtill kommer jag även att ta upp förändringar kopplat till Socialförsäkringsbalken och hur förändringarna ser ut kopplat till sjukskrivningar.

Utöver detta har det kommit nya lagar som börjat gälla, exempelvis visselblåsarlagen. Vad betyder den och vad behöver finnas på ett företag för att man ska uppnå de skyldigheter som krävs av en verksamhetsutövare? Därtill kommer jag även tala om tjänsteställe och vad reglerna säger reglerna kring detta område.

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till Expo Lön 2022, som i år blir tre digitala event.

Jag vill anmäla mig

Varför är detta ett viktigt ämne att prata om?

Grunden till att vi kan vara på vår arbetsplats är att vi har någon form av avtal mellan arbetsgivaren och medarbetaren. Genom att känna till lagrum och hur de fungerar, kan vi undvika konflikter som dyra misstag. Arbetsrätt som arbetsmiljörätt handlar i grund och botten om livet som vi lever! Att må gott på sin arbetsplats men även när man kommer hem från sitt arbete.

Berätta, hur kommer det sig att arbetsrätt och arbetsmiljörätt blev din grej?

Jag anställdes en gång i tiden som central ombudsman på ett SACO-förbund och blev där medveten om vikten av att kunna arbetsrätten väl. Inte bara den utan även kollektivavtalen. I olika förhandlingar fann jag att ju bättre påläst jag var som min motpart – desto bättre blev förhandlingen. Utöver detta kände jag att just genom att kunna olika lagar väl kunde jag även ge röst åt personer som normalt inte klarade av att föra sin egna talan. Efter några år fann jag även arbetsmiljörätten och där fanns verktygen som jag alltid hade saknat. Detta ledde till att jag sade upp mig och startade min egna verksamhet. 

Jag får ofta frågan varför jag tycker det är så kul med arbets- och arbetsmiljörätt! Svaret är enkelt – det handlar om människor. Om att de ska må bra på sin arbetsplats. I slutänden är det livet som vi talar om. Mår vi inte bra på vårt arbete kommer det att påverka hela vårt liv. Där har jag möjlighet att göra skillnad.

Vad ser du mest fram emot med Expo Lön 2022?

Eftersom det är första året jag är med ser jag fram mot att både få lyssna på olika talare och framförallt höra frågor från deltagarna!

Mest populära

  • Nya belopp och procent – Lönefakta 2023

    Nytt år innebär nya belopp och procent för dig som arbetar med lön och ekonomi. Dags att bekanta sig med årets sammanställning från Skatteverket om du inte redan gjort det.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.