Lönsamhet kontra budgetstyrning

Inom det privata näringslivet ser man ju en omedelbar fördel i bättre inköpshantering, med lägre priser som följd.

Förutom prispress på leverantörer kommer personalen att bli prismedvetna och handla rätt artikel från rätt leverantör. Följden blir lägre kostnader och därmed ett bättre resultat för verksamheten. Överskottet kan man ju sedan få del av via någon form av bonus.

 

Inom det offentliga Sverige har man ju inte denna styrning utan följer sin budget, oftast slaviskt. Personalen ser inte fördelen av att handla till lägre priser, då man har sin budget att hålla och är ibland rädd att få lägre anslag nästkommande år om man inte förbrukar allt.

 

Men genom effektiv e-handel med bättre priser kan man ju istället få antingen större kvantitet för sin peng eller kanske ännu hellre bättre kvalitet på sina varor.

Skolmåltiderna är ju ofta i fokus med för lite pengar för att ge våra barn näringsrik mat under dagen. Bättre inköpsmetoder kan då ge mer och bättre varor för pengarna. Detta bör glädja politiker som då slipper hamna i pressen med mål att försvara sina låga anslag till måltider inom verksamheten,

Så inled 2009 med att starta ett e-handelsprojekt för bättre inköpsrutiner, bättre kontroll och uppföljning och en kvalitetshöjning inom verksamheten.

 

God fortsättning på 2009 önskar

Thommy

 

 

 

0