Tillbaka till huvudmeny

Kan inkasso vara hållbart?

Hållbarhet är en av de allra viktigaste frågorna i vår tid. Men hur mäter man hållbarhet när det kommer till påminnelse och inkasso? För oss är svaret att det bör mätas på flera olika sätt. Ekonomisk hållbarhet, miljö och hållbarhet ur ett individperspektiv.

eKrav - hållbar kravhantering
eKrav – hållbar kravhantering

Hållbarhet är en av de allra viktigaste frågorna i vår tid. Men hur mäter man hållbarhet när det kommer till påminnelse och inkasso? För oss är svaret att det bör mätas på flera olika sätt. Ekonomisk hållbarhet, miljö och hållbarhet ur ett individperspektiv. Nu när vi har resultatet, nya eKrav, känns det både självklart och enkelt. Det här är hållbar inkasso.

Hållbart företagande

Om man ska titta på hållbarhet ur ett företagsperspektiv, så handlar det om att ge rätt förutsättningar. Att små företag på ett enkelt sätt får lika stora förutsättningar att få betalt som de riktigt stora bolagen. Att erbjuda påminnelse och inkassohantering utan krångliga och dyra avtal kan vara helt avgörande för ett litet företags överlevnad. Det är många bolag som inte klarar av långvarig uteblivna betalningar. Att inte få in pengarna som ska täcka löner och räkningar kan vara skillnaden mellan konkurs eller vinst. Vi vet att en påminnelse från tredje part, i detta fall Visma, gör att den betalas 25% snabbare. I många fall är det också anledningen till att den betalas över huvud taget. Att ge små företag 25% snabbare betalt är ett led i ett hållbart företagande. Vi vet också att företag vill påverka. Man vill välja en väg som värnar om omvärlden. Det är vår uppgift att ge våra kunder ett sådant alternativ. 

Miljö

I eKrav är de digitala brevet alltid förvalt. Har mottagaren en digital brevlåda registrerad kommer både påminnelse och inkassokravet dit. Digitala brev har inga utsläpp och behöver inga transporter. Vi vill att fler och fler ska använda sin digitala brevlåda. Därför väljer vi att bidra med 1 krona per skicka digitalt brev till ett välgörande ändamål med tydligt miljöfokus. Pengarna blir en pott och alla användare av eKrav får vara med och påverka till vilken organisation bidraget ska. Det vill säga, ju fler brev vi skickar digitalt, ju mer pengar skänker vi. 

En hållbar människosyn

Men hållbarhet är mer än så. När det kommer till påminnelse och inkasso finns det fler faktorer att ta hänsyn till. Bakom obetalda fakturor står människor och företag som ibland har det tufft. Visma har i över 25 års tid bedrivit inkasso med hjärtat. Bland annat genom generösa avbetalningsplaner för den som behöver. Men också med en stor medvetenhet om hur viktigt det är att få det förklarat för sig på ett språk som man förstår. Idag hanterar vi mellan 15-20 olika språk i både tal och skrift. När vi nu applicerar vårt sätt att tänka hållbarhet väljer vi dessutom att lägga till ett extra brev i processen. Innan vi skickar ett ärende till Kronofogden skickar vi ett brev som förklarar vad det innebär. Vi ger en extra chans och ökar förståelsen att reda upp situationen och kontakt oss. Naturligtvis bidrar vi med en extra krona om vi kan skicka detta brev digitalt.

En hållbar kravhantering blir det när man väger samman företagande, miljö och människa. Alla delar spelar roll och alla delar går att påverka. Häng med oss på vår resa och var med och bidra genom att se till att få betalt.

Läs mer om eKrav och hållbarhet

Registrera ditt företag för eKrav

Om eKrav:

eKrav är en kostnadsfri påminnelse och inkassotjänst för små och medelstora företag. Genom att registrera ditt företag och den obetalda fakturan hjälper Visma till att få in pengarna genom att starta kravprocessen med påminnelse och inkasso. Hela fakturabeloppet tillfaller uppdragsgivaren medan påminnelseavgifter tillfaller Visma.

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.