Skip to main content

En QR-kod på alla fakturor

Jag har en vision om att det ska finnas en QR-kod på alla fakturor för att underlätta betalningen av fakturor. Vi är alla användare av bankernas internetbank eller deras appar och vi lägger alla alldeles för mycket tid på att registrera belopp, mottagare, betaldatum och långa OCR-nummer.

En QR-kod på alla fakturor

 Det finns faktiskt roligare saker att göra, eller hur?

En enkel kalkyl visar att vi kan spara 2 miljoner timmar åt svenska folket om vi inför QR-kod på fakturorna. Det som krävs är att alla som skriver ut fakturor lägger på en QR-kod på fakturan och att alla bankerna inför QR-koder i sin bank-appar.

Och för att lyckas behövs en standard som alla kan följa, vilket Visma har tagit fram och som jag hoppas att alla gillar. Informationen finns på en öppen site www.usingqr.se  .

Idag släpps Visma Administration 5.5 med stöd för QR-kod.

En analogi med streckkoden

När streckkoden infördes 1975, så misstänker jag att man inte riktigt förstod vad den skulle innebära i förenkling, effektivisering och kvalité. Idag används streckkoden överallt och till allting. Ingen vill vara utan streckkoden. Allra minst när man står i kassakön på en stormarknad och ser hur smidigt kassörskan registrerar mina köp med streckkoden.

Tänk om kassörskan skulle knappa in alla artikelnumren för hand.

QR-koden

QR-koden är en fantastisk uppfinning och går att använda till mycket. I vårt fall innehåller koden all den information som behövs för att genomföra en korrekt betalning. Enkelt och effektivt. Den kan läsas av med en enkel webbkamera, mobilen, tolkas i scannern och i en PDF-fil.

Vi ser till att betalningsinformationen registreras rätt, att betalningsdatumet blir rätt, att beloppet blir rätt, att betalningsmottagaren blir rätt och att referensnumret (OCR-numret) blir rätt. Kan det bli bättre?

Eftersom det funkar med en bank-app och mobilen, så kan man betala när man reser, när man sprättar upp kuvertet med räkningen, när man har PDF-filen på skärmen mm. Det gör att det blir kul och enkelt att betala räkningen. Jag kommer aldrig mer att betala försent och få tråkiga påminnelser eller inkassokrav (det händer faktiskt L).

Min förhoppning är att QR-koden på fakturan blir lika självklar, som streckkoden på mjölkpaketet. Och vi sparar miljoner timmar av onödigt registreringsarbete.

De facto standard

För att detta ska bli verklighet, så måste vi sprida budskapet till privatpersoner, leverantörer och banker. Privatpersonerna vill så klart förenkla sin tillvaro, vi är ju alla privatpersoner, och de måste ställa krav på sina leverantörer och bankerna. På så sätt blir det ett tryck på att införa QR-kod.

Jag hoppas att så många som möjligt använder social medier för att påverka och se till att detta händer. Tryck på Gilla-knappen och skicka vidare.  Vi vill väl att det ska bli enkelt.

Formatet

Standarden är viktig och att alla gör likadant, annars lyckas vi inte.

Alltför många projekt misslyckas för att alla ska göra på sitt sätt. Elektroniska fakturor (EDI) är ett klassiskt exempel på detta och QR-koden hade inte behövts om EDI hade varit framgångsrikt. Och idag nästan 40 år efter att EDIFACT skapades, så klarar vi inte av att skicka elektroniska fakturor på ett standardiserat sätt.

Visma är bland de största utställarna av fakturor i Sverige och vi tror att om vi står bakom formatet för QR-koden och är öppna genom att dela med oss, så kan vi bidra till att QR-koden på fakturan blir framgångsrik.

Jag hoppas att alla våra kollegor i branschen ser till att införa QR-koden på sina fakturor utan kostnad, så att vi får ett snabbt genomslag.

Nordea är med på banan som första bank. De andra bankerna kommer att hänga på så fort de förstår hur bra det är för deras kunder.

Det är viktigt att QR-koden blir en de facto-standard precis SIE-formatet redan är när det gäller redovisning. SIE- standarden togs fram av Visma och andra aktörer i branschen på 90-talet. Standarden är unik i Europa och väldigt betydelsefull för utbyte av bokföringsinformation mellan olika system.  Fråga redovisningsbranschen om de vill vara utan SIE-filen!

Framtiden

Framtida lösningar kan vara att datorns inbyggda webbkameror skannar av QR-koden och lägger upp en reskontrapost i ekonomiprogrammet eller att vi skannar och betalar fakturan direkt i bankomaten med hjälp av QR-koden.

Mer om QR-koden

Vi har gjort en hemsida www.usingqr.se där all information om formatet för QR-kod på fakturan finns och som alla kan läsa och fritt använda. Vi har valt att vara helt öppna med det vi har lärt oss och delar gärna med oss till alla, så det blir enkelt att komma igång. Vi lär oss av hur det fungerar i sociala medier och i molnet, där framgången och kutymen är att dela med sig.

Det finns en specifikation som vi hoppas att alla följer och att den blir en facto standard. Det underlättar för alla om vi gör på samma sätt.

Om man vill veta hur vi har gjort finns en FAQ att läsa och kontaktuppgifter för mer information.

Låt oss förenkla och effektivisera!

Steve Jobs tankar om att spara människors tid

Larry Kenyon was the engineer working on the disk driver and file system. Steve came into his cubicle and started to exhort him. ”The Macintosh boots too slowly. You’ve got to make it faster!”

Larry started to explain about some of the places where he thought that he could improve things, but Steve wasn’t interested. He continued, ”You know, I’ve been thinking about it. How many people are going to be using the Macintosh? A million? No, more than that. In a few years, I bet five million people will be booting up their Macintoshes at least once a day.”

”Well, let’s say you can shave 10 seconds off of the boot time. Multiply that by five million users and thats 50 million seconds, every single day. Over a year, that’s probably dozens of lifetimes. So if you make it boot ten seconds faster, you’ve saved a dozen lives. That’s really worth it, don’t you think?”

(From www.folklore.org)

Mest populära

  • Digital AW går att anpassa efter budget och antalet deltagare

    Tips för en lyckad digital AW

    I oktober har det gått 200 dagar sedan flytten till hemmakontoren i mars. Innan corona var After Work en vanlig aktivitet för att skapa trivsel på jobbet. Så vad krävs för att få till en lyckad digital AW, nu när kollegorna är utspridda? 

  • Tillfälliga regler för julklappar till anställda under corona

    Julklappar till anställda i coronatider

    I år när många sitter utspridda på hemmakontoren kan det bli extra svettigt för arbetsgivarens tomte. Samtidigt har tomten möjlighet att vara extra generös, utan att riskera skattekonsekvenser för mottagaren.