Tillbaka till huvudmeny

Effektivitetstips #12 – Spara på miljön med effektiv fakturahantering

Med elektroniska fakturor sparar du inte bara miljö, du får en effektiv fakturahantering.

Effektivitetstips nummer 12 - Effektivare fakturahantering

De stora ledarna sitter i skrivande stund i Paris för att förhandla om miljön. Men man behöver inte vara en gammal säljare för att bidra till bättre miljö. Även du kan bidra och dessutom öka ditt företags effektivitet. Det handlar dagens inlägg om.

De flesta storföretag har slutat acceptera pappersfakturor, eftersom hanteringen kräver flera arbetsmoment som lätt kan automatiseras med moderna och kostnadseffektiva lösningar. Många småföretag lägger fortfarande ner både tid och pengar på att hantera pappersfakturor. Men storföretagens övergång till e-fakturor har även berett vägen för småföretag att ta klivet över till digital hantering av fakturorna.

Effektivare fakturahantering. Bild: Freepik
Flyg till Bangkok istället. Bild: Freepik

Skippa pappersfakturan och flyg till Bangkok

Att vara sparsam med naturresurser är en självklarhet för de flesta. Men tillverkning och förbrukning av papper leder till misshushållning av naturresurser. Digital hantering minskar koldioxidbelastningen för fakturor jämfört med pappershantering. I genomsnitt är digital fakturering fyra gånger miljövänligare än pappersfakturering. De största besparingarna sker vid minskade utskrifter, porto, papper, kuvert och till slut postutdelning. Utsläppen vid arkivering av digital fakturering är i det närmaste lika med noll.

På sajten Nätverket för elektroniska affärer kan du enkelt räkna ut miljöeffekter vid elektronisk fakturering. Låt oss ta ett exempel där ditt företag tar emot 1000 leverantörsfakturor varje år. Istället för att ta emot dem genom brevbäraren tar ni emot era fakturor helt elektronsikt innebär det att ni sänkt er miljöpåverkan med motsvarande:

  • 146 kilometers bilkörning
  • 1 resor tur och retur till Bangkok med flyg
  • 250 träd som planteras (som absorberar motsvarande volym CO2)
  • 1464 kilowattimmar. En glödlampa (60W) förbrukar 175 kWh per år

Detta är ett av nio tips varför ditt företag bör börja med e-faktura. Ytterligare åtta tips hittar du via länken nedan.

Ladda ner Nio skäl att sluta med pappersfakturorna

Mest populära